Twinning up North: een samenwerking van de KNOV met Midwives for Mothers

24 september 2018

De KNOV is, in samenwerking met Midwives for Mothers, voor de derde keer een driejarig twinningprogramma gestart. Dit keer met IJsland, na eerdere projecten met Sierra Leone en Marokko. Overkoepelende doelen van dit project zijn het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten en de wederzijdse verbetering van midwifery-led care door uitwisseling tussen twee culturen. Voor dit programma zijn vijftien Nederlandse en vijftien IJslandse verloskundigen (sommigen in opleiding) gekoppeld op basis van type werk en leeftijd -> de twins. Samen vormen zij een mooie afspiegeling van het verloskundig landschap: studenten, docenten, eerste- en tweedelijns verloskundigen, onderzoekers en bestuurders. De IJslandse en Nederlandse twins delen een fysiologische benadering van de verloskunde. Tijdens de uitwisselingen is het bevorderen van- en strijden voor de fysiologische rond zwangerschap en geboorte dan ook een terugkerend onderwerp.

Verloop van het project

In april 2018 is het twinning programma officieel van start gegaan waarbij de IJslanders hun uitwisselingspartners in Nederland hebben bezocht. Tweejaarlijks zijn er fysieke ontmoetingen; in de tussenliggende perioden hebben twins contact via app, facebook en mail. Momeenteel zit het project in de beginfase waarbij de koppels brainstormen over projecten die kunnen bijdragen aan de overkoepelende doelen. In november 2018 is de volgende ontmoeting in IJsland en stippelen de twins de lijnen van hun project uit voor de komende jaren.

Twee twins verbonden aan de Verloskunde Academie Rotterdam

Er doen twee twins mee die zijn verbonden met de Verloskunde Academie Rotterdam: Leonie Welling (docent) en Merel Bas (derdejaars student).

Leonie:

Ik ben als docent gekoppeld aan een docent in IJsland. Mijn twin is extra bijzonder want ze heeft vijf jaar in Nederland gewoond en spreekt goed Nederlands. Zij werkt ook aan de opleiding, maar in IJsland is verloskunde een master na de bachelor verpleegkunde. Toch lijkt het erop dat het niveau vergelijkbaar is. Toen mijn twin in Nederland was heeft ze ook lessen van mij bijgewoond, onder andere de begeleiding van de vierdejaars bij hun afstudeeronderzoek. Doordat ze Nederlands spreekt kon ze volledig participeren en volgens haar is het niveau vergelijkbaar.

We hebben leuke plannen voor ons project, samen met nog twee docenten (een uit Groningen en een uit IJsland), maar het is nog te vroeg om hiermee naar buiten te treden. Daarover op een andere moment meer informatie. Het gaat in ieder geval invloed hebben op een onderdeel van het onderwijs.

Merel:

Ik ben als student gekoppeld aan een IJslandse verloskundige die net als ik geinteresseerd is in de invloed van (social) media op de ontwikkeling van het verloskundige vak. We leven in een tijd waarbij we niet meteen de verloskundige bellen maar vaak eerst onze vraag intikken op Google. Ook kijken we vaak films waarin de representatie van fysiologische zwangerschap en geboorte slecht tot zijn recht komt. Wij vragen ons af of vrouwen zo wel de informatie vinden die hun gezondheid zal bevorderen. Daarom gaan we werken aan manieren waarop we hier als verloskundigen aan kunnen bijdragen. Lekker cryptisch he? Het wordt in ieder geval erg leuk!

Omdat mijn twin Harpa in april niet naar Nederland kon komen heb ik haar in augustustus in IJsland opgezocht. We hebben een superleuke tijd gehad en kwamen erachter dat we naast onze passie voor verloskunde nog veel meer gemeen hebben. Zo hebben we allebei een jonge hond, houden erg van rauzen in de natuur en zijn gek op lekker koken en eten. Kortom: ik kan niet wachten tot ik in november weer naar IJsland mag.


De Verloskunde Academie Rotterdam is een onderdeel van Hogeschool Rotterdam en vormt een samenwerkingsverband met:

Erasmus MC