Gaat u (als verloskundige) onze bachelor studenten begeleiden? En wilt u uw competenties, om verloskundigen in opleiding adequaat te kunnen begeleiden, (verder) ontwikkelen? Neem dan deel aan de vier modulen stagebegeleiding.
Data: | De data voor studiejaar 2023-2024 2023: 18/9, 9/10, 6/11, 4/12 (VOL) 2024: 16/1, 6/2, 5/3, 9/4 (VOL) 2024: 6/5, 21/5, 3/6, 24/6 Bekijk de data van andere aanbieders: AVM AVAG |
Tijd: | Fysieke bijeenkomst: 09.00 - 12.30 (incl. lunch) Online bijeenkomst: 09.00 uur – 12.00 uur |
Locatie: | Module 1 t/m 3: Hogeschool Rotterdam Module 4: online Locatie Hogeschool Rotterdam Rochussenstraat 198 3015 EK Rotterdam |
Kosten: | De modulen, het opleidingsmateriaal en de lunch zijn gratis. Indien u binnen 14 dagen voor aanvang van de scholing annuleert, bent u annuleringskosten verschuldigd. |
Deelnemers: | Minimaal 8, maximaal 15 |
Aanmelden
Wilt u deelnemen aan de cursus? Meldt u zich dan aan via onderstaand formulier. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan er plek is in de cursus, dan is deelname in volgorde van inschrijving.
Inhoud
Door het volgen van deze modulen, kunt u uw bekwaamheid als begeleider op de werkplek vergroten. Daarnaast krijgt u concrete handvatten om de student – die bij u stage komt lopen – te motiveren en ondersteunen, zodat zij een stap verder komt in haar leerproces om verloskundige te worden.
U werkt aan een opdracht door het maken van een plan van aanpak, naar aanleiding van een begeleidingstraject van een student bij u in de praktijk/instelling. Tijdens de modulen krijgt u diverse hulpmiddelen aangeboden, zoals:
- theorieën over leren en uw rol als coach en expert daarbij
- hoe u kunt zorgdragen voor een optimale leeromgeving voor de student, ingepast in uw werkomgeving
- toepassing van begeleidingsvaardigheden op de werkplek, zoals het geven van feedback en evalueren maar ook het direct ondersteunen tijdens het oefenen van de student
- hoe de opleiding verloskunde en u samen kunnen werken aan oplossingen voor hedendaagse vraagstukken in de verloskundige zorg
programma
De Samenwerkende Opleidingen Verloskunde (SOV) in Amsterdam/Groningen (AVAG), Maastricht (AVM) en Rotterdam (VAR) bieden u vier modulen aan.
- De Modulen 2, 3 en 4 worden door alle opleidingen aangeboden.
- De opleiding specifieke Module 1 volgt u bij de opleiding waarvan u een student begeleidt.
- U kunt ervoor kiezen de modulen 1-4 aaneengesloten en bij één specifieke opleiding te volgen of u kunt module 1-3 in willekeurige volgorde bij de verschillende opleidingen volgen.
Voorwaarden:
- Module 1 volgt u bij de opleiding waarvan u een student gaat begeleiden.
- Module 4 start u na het afronden van module 1,2 en 3 en het begeleiden van een student.
- Binnen twee jaar na uw deelname aan de 1e module, moet u alle modulen inclusief begeleiden student en eindopdracht, hebben afgerond om een certificaat en PE punten te ontvangen.
Inhoud modulen
Module 1: “Opleiding specifieke” module van de Verloskunde Academie Rotterdam (VAR)
In deze module worden de uitgangspunten en uitwerking van het curriculum van de VAR (theorie en stage) uitgelegd.
Duur : 3 uur + 2 uur voorbereiding
Module 2: “Module Coachen de basis”
Deze module legt de basis voor het coachen van studenten bij vraagstukken in hun (persoonlijke) functioneren/aandachtspunten. U leert studenten te ondersteunen en stimuleren om die bekwaamheid te ontwikkelen die hen tot een adequate verloskundige maakt.
Duur : 3 uur + 2 uur voorbereiding
Module 3: “Module: kennismaken, begeleiden, evalueren en beoordelen”.
Deze module biedt u diverse theorieën en tools waarmee u de kwaliteit van de leeromgeving in de praktijk kunt verbeteren; Hoe bereidt u zich voor wanneer u een VIO gaat begeleiden? Hoe observeert u het handelen van de VIO en hoe geeft u feedback? Wat is uw rol bij het evalueren/beoordelen van het leerproces van de VIO?
Duur : 3 uur + 2 uur voorbereiding
Instapeisen Module 4: Module 1, 2 en 3 zijn afgerond en het begeleidingstraject van een student is (bijna) afgerond
Module 4: “Opzetten, uitvoeren, reflecteren: een begeleidingstraject op maat”
Deze module is een vervolg op de basismodule Coaching. Focus van deze module is gericht op het leren van stage-ervaringen van studenten en het begeleiden van studenten hierbij. Dilemma’s die begeleiders tegenkomen tijdens het begeleiden van studenten krijgen in deze module aandacht. Ook het reflecteren op een begeleidingstraject van een student en daar conclusies uit trekken voor de toekomst hoort bij deze module.
Duur: 3 uur + 2 uur voorbereiding.
Eindopdracht Stagebegeleiding
In de eindopdracht past u het geleerde uit de modules 1 t/m 4 toe. Dit doet u door een plan van aanpak te maken, naar aanleiding van een begeleidingstraject van een student bij u in de praktijk.
Duur 4-8 uur
Bewijs van deelname
Per module ontvangt u een bewijs van deelname. Wanneer u alle vier de modulen heeft gevolgd, een student heeft begeleid en uw eindopdracht is goedgekeurd, ontvangt u een certificaat.
Accreditatie
achtergrond cursus
De werkplek van de verloskundige is een prachtige leeromgeving voor aankomend professionals om het beroep te leren. U – als begeleider van het leren in de praktijk – bent daarbij een belangrijk rolmodel. U kan studenten ondersteunen en stimuleren om die bekwaamheid te ontwikkelen, die hen tot een adequate verloskundige maakt. De studenten zijn úw aankomende collega’s.
Meer informatie
![]() | ![]() | |
Monique van der Linden Stagebureau stageverloskunde@hr.nl T: 010 – 794 8239 | Marit van Hove Stagebureau stageverloskunde@hr.nl T: 010 – 794 8239 |